Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw middel tegen rupsenbestrijding in vruchtgroenten en siergewassen

"Het is belangrijk om de rupsen goed te bestrijden", vertelt Tjeerd Peeters, Technical Advisor bij Nufarm in onderstaande productievideo. "Dit voorkomt invalspoorten voor andere ziekten. Rupsen zijn goed te bestrijden met DiPel DF met daarin bacillus thuringiensis uit de kurstaki stam. Door de goede oplosbaarheid en het brede toxine profiel is DiPel DF effectief. DiPel DF werkt in het maagdarmkanaal van de rups. Nadat de rups het middel heeft opgenomen, valt het uit elkaar en komen er toxines vrij. De rups stopt na drie uur met eten en sterft enige dagen later."

"Door het brede toxineprofiel bestrijdt DiPel DF veel verschillende rupsen én is het niet gevoelig voor resistentie. Zorg bij toepassing met DiPel DF dat het gewas goed wordt bedekt. Gebruik daarbij voldoende water. Alle geraakte delen zijn beschermd. Een uitvloeier zoals Hi-Wett verbetert de bedekking.Onder vochtige omstandigheden, met veel regen of condens, is het verstandig om in plaats van een uitvloeier, een hechter te gebruiken. Bijvoorbeeld Designer. Omdat de hergroei niet beschermd is, is ons advies om elke zeven dagen de DiPel DF behandeling te herhalen. Dit geeft het beste resultaat. Proeven en praktijktoepassingen met DiPel DF zorgen voor steeds meer kennis en ervaring. Een DiPel DF proef in sluitkool in 2022 laat bijvoorbeeld ook de krachtige werking op koolmot zien. Een belangrijke tip: Start op tijd bij het openbreken van de rupseneitjes. En herhaal tot de druk weg is."

Komkommer, vruchtgroenten van Solanaceae en siergewassen
Door het wegvallen van verschillende actieve stoffen wordt de plaagbestrijding in komkommer, vruchtgroenten van Solanaceae en siergewassen een grotere uitdaging. Meerdere actieve stoffen die interessant zijn voor het bestrijden van rupsen, zijn later in de teelt noodzakelijk voor de bestrijding van trips of wittevlieg. DiPel DFvan Nufarm is een middel tegen verschillende rupsen. Het voordeel is dat het veilig is voor de biologische bestrijders. Deze zijn belangrijk in de bestrijding van luis, wittevlieg en trips.

Tijdig waarnemen
Het tijdig waarnemen van de plaag is belangrijk. De jongste larvale stadia van de rupsen zijn gevoelig voor DiPel DF. Succes wordt vergroot door het tijdig bestrijden van deze stadia. Gebruik voor vroege waarneming vangplaten met feromonen of maak gebruik van een waarschuwingssysteem. Start blokbespuiting bij waarnemen eerste vlinders of motten. Behandel door tot druk afneemt.

Advies DiPel DF
Start met toepassen bij waarnemen eerste motten en vlinders
Gebruik 1 kg per ha (met voldoende water om een optimale bedekking te realiseren)
Herhaal elke 7-10 dagen (bedek hergroei)
Herhaal DiPel DF tot start tripsbehandeling (bij gebruik NeemAzal-T/S, spinosad of cyantraniliprole)
Maximaal acht toepassingen per teelt
Combineer met Hi-Wett (uitvloeier op basis van silicone) voor een optimale bedekking

Spuittechniek
DiPel DF kan het best gespoten worden met een fijne druppel, dit om een optimale verdeling in het gewas te waarborgen en afstroming te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de rups bij vraat sneller DiPel DF zal binnenkrijgen. Verder kan het gebruik van een superuitvloeier als Hi-Wett de verdeling in een moeilijk te raken (dicht) gewas optimaliseren. Zijn er vochtige omstandigheden door bijvoorbeeld dauw, condenswater of regen? In dat geval kan een hechter als Designer uitkomst bieden. Om de waterkwaliteit tijdens het spuiten te waarborgen kan X-Change gebruikt worden.


Toepassinginformatie voor het middel

Hoe werkt DiPel DF?

  1. Bij waarneming rupsen wordt DiPel DF ingezet.
  2. De rups eet van met DiPel DF behandeld blad. De krachtige formulering is UV-bestendig en regenvast. Hierdoor is de actieve stof (kristallen bestaand uit Cry eiwitten) optimaal aanwezig voor de rups.
  3. Eenmaal binnen de rups vallen de kristallen uiteen in individuele Cry eiwitten onder invloed van de hoge pH in de darmen van de rups. In oplossing binden de Cry eiwitten aan verschillende receptoren aan de darmwand van de rups. Dit zorgt voor gaten in het maag- darmkanaal, waardoor de rups sterft.

Wat zijn de voordelen van DiPel DF?
Veilig voor natuurlijke vijanden en residuvrij
Goede UV-bestendige en regenvaste formulering
Breedwerkend door variatie aan Cry eiwitten
Ongevoelig voor resistentie
Skal geregistreerd

Hieronder een overzicht van de verschillende Cry eiwitten die Bacillus thuringiensis kurstaki produceert. In DiPel DF zijn vier verschillende Cry eiwitten aanwezig.
De gelijke verdeling van de eiwitten is volgens Nufarm uniek. Het kleinste aandeel (1Aa) is nog steeds 15%, daarop volgen 2Aa, 1Ac en 1Ab met respectievelijk 22%, 23% en 39%. Hierdoor wordt een breed scala aan rupssoorten effectief bestreden.

In het kader van resistentiemanagement is deze eiwitsamenstelling ook voordelig. Een rups moet resistentie ontwikkelen tegen vier in hoge concentratie aanwezige toxine-eiwitten voordat hij resistent is tegen DiPel DF.

Relevante proeven
De onderstaande proef is uitgevoerd door Vertify in opdracht van het sluitkoolplatform in witte kool. In deze proef werden verschillende biologische producten getest om ook naar de toekomst toe te weten wat de producten kunnen bijdragen aan een effectieve rupsenbestrijding. Hierin kwam de combinatie DiPel DF + Hi-Wett sterk uit de bus. Dit object deed niet onder voor witte kool geteeld onder gaas.

Bekijk hieronder een demonstratievideo van het product.

Voor meer informatie:
Nufarm
Rivium Quadrant 75- 7
2909 LC Capelle aan den IJssel
Tel: 010-3037700
[email protected]
www.nufarm.com

Publicatiedatum: